50 svar på ”Kommentera

 1. Hej. Vilken bra hemsida! Hittade den nu, och började titta, och ganska omgående hittade jag en bild på Kvibergsgatan 26. Där bodde min morfar och mormor Erik och Edith Johansson från början av 60-talet till senare delen av 70-talet. Dom bodde på första våningen och på andra våningen bodde Börjesson som var deras hyresvärd. Mormor o morfar flyttade under senare delen av 70-talet till Sandhult, troligen runt 76-77 och var dom sista hyresgästerna hos Börjesson. Det finns mer att berätta om detta, men det var fantastiskt kul att se huset igen och det gav mig många ”flashbacks” då jag ofta var där. Till yttermera visso kan jag nämna att I huset pä andra sidan gatan, nr 25, där bodde min mormors syster Alice Andersson och hennes man Einar. Så, ja, mycket minnen finns det.

  • Fel av mig, morfar och mormor var inte dom sista hyresgästerna men dom flyttade därifrån 1975. Gösta Börjesson hette hyresvärden/husägaren. Min mor tror att huset Kvibergsgatan 26 revs i början av 80-talet.

   • Hej Thomas! Roligt att du uppskattar vår hemsida och att du fått uppleva återseendets glädje av det gamla Hestra. Tack för din kompletterande information.

 2. Tack för en intressant hemsida ! Hoppas att man i framtiden fortfarande kan spåra historien om Hestra ny. Tack för att jag får dela den!/ Anette J

 3. Tack för en intressant hemsida! Jag har ingen anknytning till Hestra men är intresserad av historia och promenerar mycket med mina hundar och då hinner man titta på mycket. Jag läste en detaljplan från Borås stad att man ska riva Gustaf Johanssons lada och bygga två stora hus mellan de två kvarvarande gamla husen i Hestra by. Stämmer detta ? Förfärligt och vemodigt! Ängen norrut där Hestra skogs leden går över är tydligen exproprierad för framtida stadsplanering enl texten … Tack för att jag får dela er historia!! /Anette J

  • Hej Anette!
   Trevligt att du uppskattar vår hemsida om det gamla Hestra. Hur det blir med byggnation efter det att ladan rivits får du kontakta Cernera om för svar.
   Ängsmarken norrut utmed Hestraskogsleden är vad jag förstår expropierad av Borås stad för att bevaras som ängs- och parkmark.
   Med vänlig hälsning
   Hasse Lindwert

 4. Underbart skoj att se. Som Byttorpsbo så har man ju hängt i dessa kvarter sedan mitten -70 talet. Skoj också att se alla bilder och läsa texterna om området. Bra jobbat alla inblandade. Hoppas få länka till sidan inför kommande försäljningar i området.

 5. Vilken otrolig hemsida! Tusen tack för att ni delar all dokumentation. Har vuxit upp på Hestra och bott här i nästan 25 år. Finns ingen plats i världen jag älskar mer.

  Med vänliga hälsningar,
  Lily Boström

  • Hej Lily!
   Tack för uppskattningen av vår hemsida. Delad glädje är dubbel glädje heter det ju. Om du har Hestrabilder från perioden 1930-60 som du vill dela med dig av så mottages dessa med stort intresse
   Bästa hälsningar
   Hasse Lindwert

 6. Vilken fin dokumentation! Fann bilder från Klingarekullen – och på vänner vilkas sportstuga där jag fick ha min studentskiva i.

  Och så undrar jag: Gick inte Du och jag i samma klass i realskolan något år, Hasse? Vore isf kul att höra av Dig om det.

  Hälsningar! Sverker Thorslund

 7. Hej Hasse!
  Har du några bilder invändigt från Eisermans villa? Det hade varit intressant!
  Glömmer inte när jag en gång gick över ängarna framför villan och upptäckte handmålat kakel som låg utslängt efter rivningen!

  • Hej Göran!
   Hoppas få med det till nästa uppdatering av hemsidan. Har en kontakt på gång som nog kan bidra med intressanta bilder från Skogsholmsvillans interiör.
   Vänligen, Hasse

 8. Hej ,

  Jag är född på Hestra 1949 . Eg. Borås Sjukhus.
  Sven-Olof Eriksson är min kusin. (Som jag tyvärr inte känner)
  Jag är intresserad på vilken adress min familj bodde. Någon som vet?

  Hälsningar
  Dan-Eje Appelkvist , dan-eje.appelkvist@comhem.se

  • Hej Dan-Eje!
   Trevligt att du hittat vår hemsida om det gamla Hestra. Har just talat med Sven-Olof, han kommer att kontakta dig. / Hasse Lindwert

  • Hej BeO!
   Torpruinen Halla finner du enklast genom att leta på Eniro-kartor. Sök på Valthornsgatan, Borås. Efter hundra meter in på gatan finner du på högersidan ett litet rött återvinningshus. Starta där och gå sedan c:a 150 meter rakt österut in i skogsområdet så finner du resterna av torpet Halla. Till nästa uppdatering av hemsidan som sker till sommaren kommer vi förhoppningsvis med mer information om torpet.

 9. Jag är uppväxt mina sex första år på Hestraro, Sonatgatan 36, på andra våningen. Mina föräldrar hyrde av David och Kerstin Lindvert. Även om revir inte var så stort på den tiden utforskade man en hel del av de närmaste omgivningarna, ibland tillsammans med mina föräldrar. Mycket av de bilder som visas på denna site väcker minnen av både personnamn och miljöer. Jag hittade mig själv på gruppbild, 1 år gammal, i famnen på min pappa i samband med Sven-Ingvar och Ellis förlovning. Mamma stod också bland de övriga. Nu kan man säga att cirkeln är sluten när mamma har flyttat tillbaka till Sonatgatan 36, tillsammans med Lars-Olov Lindvert och jag får tillfällen att närmare studera mitt gamla hem på nära håll. Tack för ett gediget arbete med denna hemsida.

  • Hej Ingemar!
   Tack för din uppskattning. Trevligt höra att funnit delar av din historia på vår hemsida. Om du har någon bild att bidra med vore det trevligt.
   Vänligen, Hasse Lindwert

 10. Hej.
  Jag skall till nya året söka foton om mitt älskade Hestra.
  Har idag kontakt med Christina Olsson, Agneta Brolin, Karin Ahlström,Eva Andersson och Kent Jansson.
  Mina kusiner Jörgen Axelsson, Irwing Axelsson och Bengt Waltersson.
  Tre av mina kusiner finns inte längre ibland oss, och inte min syster .

  Louise Alingsåsvägen 125 (25)

  • Hej Louise!
   Roligt att höra av dig på denna hemsida. Sorgligt att höra om de som inte längre finns ibland oss. Trevligt att du har kontakt med flera personersom jag minns från förr. Hälsa så gott och är det så att du och de har bilder från Hestra 1920-1960-talen blir vi väldigt glada att få publicera dem på http://www.hestraiboras.se vid nästa uppdateringstillfälle.
   Allt gott och tillönskan om ett Gott Nytt År!
   Hasse
   hasse.lindwert@hjalmared.se

 11. Hej
  Jag fick tips från Bosse Lindwert om denna fina sida , riktigt kul att läsa och se alla bilder som väcker Goa minnen till liv från från tiden i IK Örnen mm
  Thomas Filipsson

 12. Tack, tack, tack för ett fantastiskt arbete Ni har lagt ner.
  Det har gett mig massor av Hestra/barndomsminnen på en gång och det har blivit många fina stunder, att återse alla gamla byggnader och barndomsvänner och hestrabor.
  Hestraskog 6 (Kvibergsgatan 62) 1947-1964 + 1970-2007

  • Tack Peter, roligt att hemsidan blivit till glädje. Det har varit jättekul att jobba med den, att få del av alla dessa bilder och historier. Att få återknyta bekantskapen med ungdomsvänner från förr har varit en riktig höjdare, en del av oss har inte träffats på 60 år. Om du har bilder från 40-60-talet på ditt hus, dig och din familj och annat från Hestra vore det kul att kunna publicera dessa på hemsidan. Tänker jobba med sidan på jullovet för en uppdatering i januari -17. Hör gärna av dig till mig 0705485331.

 13. Hej. Fick tips om denna sida från en vän som hittat foto på min Far Karl-Uno Sjönnebring och även min Farmor och Farfar Lilly och Sjönne på kvibergsgatan 42. Tror också jag såg foto på min faster Marita. Jag själv bodde också några år hos Farmor och Farfar!. Jag blev så glad också när jag såg ”oxastenen på vägen upp till Smea stugan. I den stugan har jag tillbringat många sommrar! Min farmor (Lilly och min Farfar Sjönne hyrde den stugan i många år!. Gud vad många minnen man har därifrån! å lille sjön strax nedanför har jag och Farfar Sjönne och min Far Karl-Uno fiskat mycket förr!. Vi har fått några fina gäddor där!. Stugan var bara ett kombinerat kök å vardagsrum/sovplats på några kvadrat! och ett litet skjul nedanför. Sedan bodde vi på 2a vån på Kvibergsgatan. Detta var jätte kul å se alla bilder m.m. på sidan. Min Far Karl-Uno Sjönnebring lever och bor på egen service lägenhet i Fristad. Jag skall försöka få han hem till oss i Fästeredsund/Vegby å visa din web sida med alla foto och allt annat nästa vecka! Han och även jag och min Faster Marita har massor! av foton från Hestra och Ryssby från 40-talet å framåt!. Tack så hemskt mycket Hasse för en Väldigt trevlig och intressant dokumentation å fina foto!. Vill du har mer foto och info så hör av dig! Vi har massor!
  Tack än en gång för en väldigt fin dokumentation! MVH Thomas Sjönnebring

  • Tack för din berättelse Thomas. Roligt att höra om din uppskattning och att du ordnar så att Karl-Uno får del av hemsidan. Hälsa honom så gott, vi har nog inte träffats på 60 år.
   Tänker göra en uppdatering av hemsidan till januari månad. Har redan fått en del intressanta foton men är intresserad av flera. Slår dig en signal den närmaste tiden. / Hasse Lindwert

   • Hej min svärfar har nu sett sidan. Han tyckte det var trevligt ,och ser framt emot att träffa er gammla goa vänner. Mvh Thomas tjej Rositha.

   • Nu har Kalle sett sidan ,han önskar få träffa alla sina goa gammla vänner. MvhvThomas tjej Rositha.

 14. Stort tack för att ni på detta sätt delar med er av historiska bilder och berättelser från Hestra. Vilket arbete ni ha lagt ner på det här! Vi får hoppas att de kulturhistoriska värden som finns på Hestra tas tillvara och utvecklas i framtiden.

  • Tack Christoffer för din uppskattning. Efter att idag träffat fem tjänstemän från stadsbyggnadskontoret är min bestämda uppfattning att de lägger ett stort arbete på att tillvarata och utveckla Hestras stora kulturhistoriska värden. / Hasse Lindwert

 15. Tack för ett fantastiskt arbete med att dokumentera min barndoms Hestra! Känner igen en massa och blir naturligtvis nostalgisk och berörd. Jag flyttade från Hestra för 46 år sedan, men allt känns igen. Stort Tack! från Per som växte upp på Hestra Skog 6!

  • Hej Per! Tack för dina upp uppskattande ord. Tanken är att sidan skall bli ännu mer komplett med uppdateringar.Om du har något/några foton att bidra så mottages de med tacksamhet. / Hasse Lindwert

  • Tack själv Irma, tack för dina tidigare inlägg i Gamla Borås om dina iakttagelser i Hestraområdet. De har varit en av de inspirationskällor som medverkat till att vi några gamla Hestraungdomar tog ett samlat grepp att dokumentera det gamla Hestra. / Hasse Lindwert

  • Tack Dan för din uppskattande kommentar. Du har kanske till och med prövat på Gustav Johanssonsbacken? Klart mer krävande än Elfsborgs slalombacke. / Hasse Lindwert

 16. Trevlig och intressant läsning. Bor på Kornettgatan och känner igen mig i mycket. Stort tack för ett gediget arbete.
  Hälsningar
  Birgitta

 17. Så mycket jobb ni lagt ner på detta, verkligen intressant! Håller med Christel, och jag vågar påstå att Hestra är ett av Sveriges tio vackraste bostadsområden! Våra gäster, både från Sverige och andra delar av världen, blir förstummade när de ser vad som döljer sig innanför Borås stad gränser. Hoppas det får fortsätta vara så : )

  • Tack Ingrid för din uppskattning av hemsidan. På fredag skall några av oss träffa representanter för stadsbyggnadskontoret, de blir säkert glada över dina lovord om Hestra. / Hasse Lindwert

   • Har idag träffat fem tjänstemän på stadsbyggnadskontoret om det gamla och det kommande Hestra, de blev väldigt glada över din tidigare kommentar om stadsdelen Hestra./ Hasse Lindwert

 18. Kul med en sida om Hestra där min far o hans syskon växte upp, roligt att återse
  min farfar o farmors hus Klingarkullen 2. Därifrån har jag lite barndomsminnen.
  Jag besöker fortfarande adressen då o då, nu är det ju en del av en skolskog för skolorna i området.

  • Hej Sonny, roligt att du har minnen av Klingarekullen 2. Som du ser har vi lite information om den fastigheten, kanske du kan bidra med foto/n från något gammalt släktfotoalbum / Hasse Lindwert

 19. Hej och 1000 tack för en superintressant sida! Har länge efterfrågat något liknande och då har jag inga andra kopplingar till Hestra än just att jag bor på Romansgatan sedan 17 år! Älskar detta ställe med all fantastisk natur och vackra landskap…och känner en liten sorg när jag ser hur mycket som redan försvunnit till förmån för bebyggelse. Känner en plötslig vördnad för alla de byggnader som står kvar, och som omhändertas på ett fint sätt! Fint jobb, rolig läsning och vackra bilder!

  //Christel, Romansgatan 32

  • Tack Göran för din uppskattning. Som gammal Hestragrabb har du kanske något foto som kan vara av intresse för sidan. / Hasse Lindwert

  • Hej.
   Nyinflyttad till hestra men rötter från Byttorp. Måste säga först stort tack för den fantastiska sidan ni skapat! Som en nyinflyttad person i området och som är nyfiken på historian i området så är detta verkligheten en guldgruva.

   Något jag grubblat på länge är ovanför byttorpssjön vid Byttorps IF finns en fårhagen/hundrastningshagen där ligger ett litet rött skjul/hus. Vad används den till eller vad har den för funktion? Går förbi där dagligen.
   Tack på förhand Jonas

   • Hej Jonas!
    Trevligt att du uppskattar vår hemsida om det gamla Hestra som vi och våra föräldrar upplevde det på cirka 1930-1960-talet. Det lilla röda skjulet/huset är en väl kamouflerad servicebyggnad som Borås kommun använder som pumphus för antingen avlopp eller fjärrvärme. Osäker till vilket, likaså till byggnadsåret. Är dock mycket säker på att den är mycket modernare än den period som hestraiboras.se omfattar.
    Med vänlig hälsning
    Hasse Lindwert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *